Kwaliteit van het water en chloorgebruik

De kwaliteit van het water in Nederlandse zwembaden is uitstekend en wordt streng gecontroleerd. In alle zwembaden in Nederland wordt chloor gebruikt, dat is op dit moment nog wettelijk verplicht. Chloor voorkomt dat schadelijke bacteriën die mensen bij zich dragen, zich verspreiden in het zwembad. De wijze waarop chloor in het zwembad terecht komt, verschilt. Sommige zwembaden laten het met een tankwagen aanvoeren en voegen het dan aan het water toe. Andere zwembaden werken met een systeem waarbij chloor in het zwembad zelf aangemaakt wordt (zoutelektrolyse).

Een zwembad kan meer dan een miljoen liter water bevatten. Om dat schoon en helder te houden, gebruiken de meeste zwembaden twee soorten filters. Het eerste filter haalt vooral vaste deeltjes uit het water: huidschilders, textielvezels en dergelijke. Een biologisch filter zorgt er vervolgens voor dat opgeloste stoffen als zweet, urine en cosmetica uit het water verwijderd worden.

Last van chloor

Het kan gebeuren dat jij of je kind het chloor in het water onprettig vindt of er zelfs klachten door krijgt.
Meestal beperkt zich dit tot rode ogen. Hoe het water wordt ervaren is afhankelijk van de waterbehandeling: hoe vaak wordt het ververst? Hoeveel chloor wordt gebruikt? Maar ook het gedrag van de bezoekers speelt een rol.

Zwemmen is gezond, dat staat buiten kijf. En de desinfecterende werking van chloor zorgt ervoor dat er veel minder mensen ziek worden dan vroeger. Maar het blijft een chemische stof. Wat veel mensen echter niet weten is dat eventuele klachten niet ontstaan door chloor, maar door de combinatie van chloor en het vuil van de zwemmers.

Eerst douchen

Je kunt zelf iets doen om de kwaliteit van het zwemwater te verbeteren. Maarten Keuten van de TU Delft: 'Als iedereen een douche neemt en naar het toilet gaat vóór hij/zij het water ingaat, scheelt dat 50 tot 75 procent vervuiling. Dan is minder chloor nodig en ontstaan minder rode ogen. Zwemmers hebben dus ook zelf invloed op de kwaliteit van het zwemwater, dat is wetenschappelijk bewezen.'

Intussen werkt Maarten Keuten aan een zwembad zónder chloor. Hij is ervan overtuigd dat zo'n zwembad er komt, binnen een aantal jaar. 'Het is alleen nog de vraag of het ook lukt voor heel grote zwembaden.'

Cookie instellingen